Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030
Om het tekort aan studentenwoningen op te lossen, is het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 opgesteld. Met dit actieplan willen partijen komen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar. Naast het realiseren van extra woningen wordt ook ingezet op meer grip op de instroom van internationale studenten. Landelijk actieplan studentenhuisvesting is opgesteld door het Landelijk Platform Studentenhuisvesting (LPS). Het Landelijk Platform bestaat uit: Kences (voorzitter & penvoerder) / Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap / Universiteiten van Nederland / Vereniging Hogescholen / LSVb / Landelijk Overleg Studentenhuurders / Netwerk Kennissteden Nederland / G6 / Vastgoed Belang / The Class Foundation / Nuffic. In 2023 is het Landelijk actieplan onderdeel geworden van de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting.
Jaarlijkse voortgang en focus
Ieder jaar meten we de voortgang van het actieplan en brengen we focus aan op basis van de actuele situatie. Eind 2023 hebben we voor de komende periode vijf actiegroepen geformeerd:
- Nieuwbouw 60.000 in 2030. Deze actiegroep heeft tot doel het realiseren van 60.000 nieuwbouweenheden door corporaties en private partijen.
- Spreiding van het huisvestingsvraagstuk. We zien ons woningtekort als een spreidingsvraagstuk. Deze actiegroep gaat daarom aan de slag met het spreiden van het studentenhuisvestingsvraagstuk over Nederland. Dit betekent dat universiteiten (en hogescholen) zich in meer gemeenten gaan vestigen waar de druk om de woningmarkt minder groot is. Veel steden geven aan graag studenten en onderwijsinstellingen in hun gemeente te willen.
- Innovatieve concepten. Onder meer: (1) beter benutten bestaande voorraad (e.g. hospita, woningdelen, verruimen vergunningen en verbeteringen huurrecht om woningdelen te stimuleren) (2) efficiƫnter bouwen en (3) Coƶperatief bezit en particuliere voorraad). Jos vraagt Frank Wassenberg (Platform 31) wordt gevraagd om aan te sluiten bij deze actiegroep.
- Betaalbaarheid. Deze actiegroep gaat aan de slag met (1) verduurzaming voorraad (2) verduurzaming dienstverlening en interieur, (3) huurtoeslag, WWSO & WWSZ, (4) de relatie tussen betaalbaarheid en draagkracht (basisbeurs + koopkracht) en (5) servicekosten.
- Krimp private sector. Deze actiegroep zal (1) studentenhuisvesting in de particuliere sector in kaart brengen, (2) de krimp onderzoeken en (3) oplossingen bedenken om te komen tot minder krimp.