Modernisering WWS Onzelfstandig belangrijke stap voor het stimuleren van onzelfstandige studentenkamers
Deze week stuurde woonminister De Jonge het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woningen (WWSO) naar de Eerste en Tweede Kamer. Kences pleit al jaren om het sterk verouderde WWSO te moderniseren om zo de bouw van onzelfstandige studentenkamers weer aantrekkelijk te maken en de bestaande kamers te behouden. Kences heeft een cruciale rol gespeeld bij het tot stand komen van dit nieuwe WWSO.
Het welzijn van studenten op kamers is aanmerkelijk beter dan studenten in een studio. Daarom moet het weer aantrekkelijk worden om kamers te bouwen en te verduurzamen, zodat investeringen worden terugverdiend. Het uit 1979 stammende woningwaarderingsstelsel (WWSO) sluit niet aan bij de huidige tijd. Zo is de huur voor een studentenkamer met een G of en A++++ label even hoog en wordt een aansluiting voor een gaskachel nog steeds gewaardeerd in de huur. Dit zorgt ervoor dat investeringen in de nieuwbouw of het verduurzamen van kamers met de gedeelde voorzieningen niet worden terugverdiend. Terwijl kamers 22% goedkoper zijn om te bouwen dan studio’s. Ook kunnen in dezelfde ruimte meer kamers worden gebouwd dan studio’s.
Het gemoderniseerde WWSO sluit beter aan bij de huidige eisen en woonwensen van (studerende) huurders. In het voorgestelde gemoderniseerde WWSO zijn de punten evenwichtiger verdeeld over onder meer de oppervlakte van de kamer, gezamenlijke woonkamer/keuken, energielabel en locatie. Kencesdirecteur Jolan de Bie: “Met dit gemoderniseerde WWSO kunnen wij onzelfstandige studentenkamers verduurzamen.” Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 heeft als hoofddoelstelling om te zorgen voor 60.000 extra studentenwoningen in 2030 waarvan een deel onzelfstandig. De Bie: “Het gemoderniseerde WWSO is een belangrijke stap, maar om nieuwbouw mogelijk te maken is ook huurtoeslag op kamers nodig. Dit zou wat ons betreft de volgende stap moeten zijn.”