LSVb & Kences: zorg dat studenten gelijkwaardig worden meegenomen in het energieplafond!
Utrecht 4 oktober 2022 – Studenten hebben straks nauwelijks voordeel van het prijsplafond voor energie. Dit komt doordat bij het prijsplafond geen rekening wordt gehouden met studenten die samen één energieaansluiting delen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Kences stuurde vandaag een brief de verantwoordelijke ministers Jetten, Kaag, Adriaansens, Schouten en De Jonge met de oproep om het prijsplafond aan te passen zodat studenten gelijkwaardig worden meegenomen.
Het voornemen om een tijdelijk energieplafond te introduceren om de energieprijzen voor (studenten)huishoudens te maximeren stemt de LSVb en Kences positief. Ook Studenten worden immers hard geraakt door de hoge energieprijzen en studenten behoren tot de laagste inkomensgroepen. Om ervoor te zorgen dat alle studenten worden gesteund door het energieplafond is het cruciaal om situaties die vaak voorkomen bij studentenhuisvesting mee te nemen in de uitwerking. Het gaat hierom om meerdere studentenhuishoudens achter één energiecontract of achter één aansluiting en studenten die in onzelfstandige eenheden wonen. Studentenwoningen vragen daarom extra aandacht in de uitwerking van het energieplafond.
Meerdere studenthuishoudens en maar één keer compensatie
Veel studenten wonen in grote complexen. In deze complexen delen tientallen tot honderden studentenwoningen één aansluiting. Het energieplafond en de het verlaagde energietarief worden berekend per gas-, elektriciteit en warmteaansluiting. Hierdoor moeten studenten die één aansluiting delen het met dezelfde compensatie doen als één gemiddeld huishouden. Deze studentenhuishoudens krijgen dan samen slechts korting tot 1.200 m3 gas en 2.900 kWh en betalen daarna het torenhoge hoge markttarief. Voor een gelijkwaardige compensatie moet het energieplafond worden vermenigvuldigd met het aantal huishoudens dat één aansluiting deelt.