Wat is de Landelijke monitor studentenhuisvesting?
De Landelijke monitor studentenhuisvesting (LMS) is jaarlijks landelijk onderzoek onder studenten naar hun woonsituatie en woonwensen. Met de uitkomsten van de monitor bepalen gemeenten, onderwijsinstellingen en studentenhuisvesters hoeveel en welke type woningen er bijgebouwd moeten worden, zodat jij in een studentenwoning kan wonen die bij jouw woonwensen aansluit!
Waarom de LMS?
Als student wil je prettig, betaalbaar en veilig wonen in de stad waar je studeert. Dit klinkt logisch maar de praktijk is soms anders. Als je op kamers wilt in je studentenstad kan je te maken met lange wachttijden, hoge huren en (te) kleine kamers op plekken waar je liever niet wilt wonen. Om er achter te komen hoeveel studenten er de komende jaren, waar gaan studeren en hoe deze studenten willen wonen, doet Kences onderzoek.
Voor aanbieders van studentenhuisvesting is het belangrijk om te weten hoeveel studenten er in welke plaats gaan studeren en hoe deze studenten willen wonen. Zo kunnen de verhuurders hun aanbod van studentenwoningen aanpassen aan de vraag en woonwensen van studenten. Studentenhuisvesters, gemeenten, onderwijsinstellingen en studentenbonden gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om afspraken te maken over hoeveel en waar studentenwoningen moeten worden bijgebouwd en hoe deze aansluiten bij de woonwensen van studenten.
Wat staat er in de LMS?
Op basis van de antwoorden op de vragenlijsten gecombineerd met bestaande data (o.a. van het CBS en DUO) geeft de LMS inzicht in:
- de omvang en samenstelling van de huidige studentenpopulatie
- de ontwikkeling van de studentenpopulatie voor de komende acht jaar
- de huidige woonsituatie van studenten
- de verhuisgeneigdheid en woonwensen van studenten
- de inkomsten en uitgaven van studenten
- de woonlasten van studenten
- de ontwikkeling van de druk op de studentenhuisvestingmarkt
- de ontwikkelingen van de aantallen internationale studenten