Wat is de Landelijke monitor studentenhuisvesting?
De Landelijke monitor studentenhuisvesting (LMS) is jaarlijks landelijk onderzoek onder studenten naar hun woonsituatie en woonwensen. Met de uitkomsten van de monitor bepalen gemeenten, onderwijsinstellingen en studentenhuisvesters hoeveel en welke type woningen er bijgebouwd moeten worden.
Waarom de LMS?
Voor aanbieders van studentenhuisvesting is het belangrijk om te weten hoeveel studenten er in welke plaats gaan studeren en hoe deze studenten willen wonen. Zo kunnen de verhuurders hun aanbod van studentenwoningen aanpassen aan de vraag en woonwensen van studenten. Studentenhuisvesters, gemeenten, onderwijsinstellingen en studentenbonden gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om afspraken te maken over hoeveel en waar studentenwoningen moeten worden bijgebouwd en hoe deze aansluiten bij de woonwensen van studenten.
Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap(OCW), de Vereniging Hogescholen (VH),de Universiteiten van Nederland (UNL), de organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic) en bijna alle hogeronderwijsinstellingen. Het onderzoek wordt door heel Nederland, in alle studentensteden uitgevoerd. De enquête wordt jaarlijks door zo’n 50.000 studenten ingevuld. Het onderzoek is sinds 2012 elk jaar uitgevoerd. In de loop van de jaren is het onderzoek uitgebreid en is er (meer) aandacht gekomen voor specifieke groepen en bijvoorbeeld het effect van de wijziging in de studiefinanciering.
Wat staat er in de LMS?
De resultaten van het woonwensenonderzoek worden samen met gegevens uit andere bronnen verwerkt in de monitor studentenhuisvesting. Door deze monitor wordt duidelijk hoeveel studenten er de komende jaren in de studentensteden komen wonen en vooral ook hóe zij willen wonen. Deze kennis gebruiken verhuurders om het benodigde aantal en het type studentenwoningen per studentenstad te bepalen voor de komende acht jaar.
De LMS geeft inzicht in:
- de omvang en samenstelling van de huidige studentenpopulatie
- de ontwikkeling van de studentenpopulatie voor de komende acht jaar
- de huidige woonsituatie van studenten
- de verhuisgeneigdheid en woonwensen van studenten
- de inkomsten en uitgaven van studenten
- de woonlasten van studenten
- de ontwikkeling van de druk op de studentenhuisvestingmarkt
- de ontwikkelingen van de aantallen internationale studenten