Methodologische verantwoording
In de jaarlijks Landelijke monitor studentenhuisvesting (LMS) wordt informatie over studentenhuisvesting van erkende bronhouders zoals CBS, DUO en het Ministerie van OCW bij elkaar gebracht en op een heldere manier uiteengezet. De informatie uit de gebruikte bronnen wordt daarnaast verrijkt met de uitkomsten van een enquête onder studenten, met in 2022 een respons van 52.900, en met prognoses per studiestad. De monitor kan op deze manier de Rijksoverheid, gemeenten, onderwijsinstellingen, studentenhuisvesters en marktpartijen helpen de gewenste studentenhuisvesting op de juiste plaatsen te ontwikkelen. Dit moet ervoor zorgen dat
studenten prettig en betaalbaar kunnen wonen.
Gebruikte bronnen
Voor de LMS wordt gebruik gemaakt van informatie van verschillende erkende bronhouders. De volgende bronnen zijn gebruikt voor de LMS 2022
- Registratiegegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs: Deze instantie registreert alle deelnemers van onderwijs aan onderwijsinstellingen die door de overheid worden bekostigd. Deze registratie bevat het aantal diplomastudenten per onderwijsinstelling naar leeftijd, geslacht, woonplaats en opleiding.
- Basisregistratie Personen: Om te bepalen of studenten thuis- of uitwonend zijn wordt de Basisregistratie Personen (BRP) gebruikt. Studenten kunnen in de BRP geselecteerd worden door op persoonsniveau een koppeling te maken tussen de DUO-registraties en de BRP. In de BRP is per persoon geregistreerd wie de ouders zijn en op welk adres de student en de ouders wonen. Zodoende kan worden afgeleid of de student op hetzelfde adres woonachtig is als tenminste één van de ouders. Op deze manier kan voor vrijwel de gehele Nederlandse studentenpopulatie het kenmerk thuis- of uitwonend bepaald worden.
- Basisregistratie Adressen en Gebouwen: Om inzicht te krijgen in het aanbod van studentenhuisvesting is gebruik gemaakt van een combinatie van Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de BRP en DUO. Door de verschillende bestanden over de tijd aan elkaar te koppelen, ontstaat een tijdreeks van woningen waar uitwonende studenten gewoond hebben, maar ook inzicht in de mate waarin woningen door studenten bewoond worden.
- Enquête ‘Wonen als student’: Onder studenten aan het hoger onderwijs in Nederland is een enquête uitgezet met vragen over huisvesting. Deze enquête geeft inzicht in de huidige woonsituatie, verhuisgeneigdheid en woonwensen.
- Betaalbaarheidsenquête: In de reguliere enquête hebben 29.600 respondenten aangegeven bereid te zijn deel te nemen aan vervolgonderzoeken. Onder deze groep is een extra enquête uitgezet die zich richt op het thema betaalbaarheid.
- Referentieraming OCW: Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt sinds 1993 jaarlijks een leerlingen- en studentenraming op met het verwachte aantal studenten voor de komende jaren tot en met het collegejaar ’61-’62. Deze raming op nationaal niveau, ook wel referentieraming genoemd, vormt de basis van de prognoses die in deze monitor worden gepresenteerd.
Het Appollo-model
Het Apollo-model is ontwikkeld in opdracht van Kences en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met behulp van dit model worden de jaarlijkse nationale studentenprognoses van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vertaald naar prognoses per studentenstad. Op basis daarvan wordt vervolgens voorspeld welke vraag naar woonruimte voor studenten dit genereert.
Aanvullend wordt er jaarlijks een enquête onder studenten uitgezet waarin wordt gevraagd naar hun woonwensen. Circa 45.000 studenten vullen de enquête in en maken het mogelijk om uitspraken te doen over de kwalitatieve woningbehoefte van studenten.
Uiteindelijk leiden de enquête en de uitsplitsing van de ramingen van het Ministerie van OCW tot statistieken en prognoses over het aantal studenten naar leeftijd, geslacht, hbo/wo, bachelor/master en uit- dan wel thuiswonend. De huisvestingsbehoefte wordt voorspeld naar type woonruimte (kamers met gedeelde voorzieningen, eenkamerwoningen en meerkamerwoningen), huurprijs en gewenste locatie.
Meer informatie over de methodologie?
In het onderstaande bestand zijn de bronnen die zijn gebruikt en de methoden die zijn gebruikt verder toegelicht. Heeft u nog andere vragen? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar lms@wonenalsstudent.nl.